Βιογραφικό Γεωργίου Αχ. Αλλαμανή (1901 - 1974)

Γεώργιος Αχ. Αλλαμανής

Ο Γεώργιος Αχιλλέως Αλλαμανής γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1901. Ήταν γόνος, εκ πατρός, γνωστής οικογένειας των Αγράφων, με γενέτειρα το Βλάσι της Αργιθέας, ενώ εκ μητρός, της οικογένειας Δημ. Χατζηβασιλείου, επί σειράν ετών δημάρχου του Άνω Βόλου Πηλίου. Ο πατέρας του Αχιλλεύς Αλλαμανής ήταν έμπορος και αιρετός, για μεγάλο χρονικό διάστημα, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Καρδίτσας.

Σε ηλικία 16 ετών ο Γεώργιος Αλλαμανής αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή του Βόλου και σε όλη τη διάρκεια της πετυχημένης του καριέρας ως έμπορος και βιομήχανος, μέχρι τον θάνατό του, διατήρησε μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μέση και την τεχνική εκπαίδευση, γεγονός που αποδείχθηκε και από την τελευταία πράξη της ζωής του, να ζητήσει από τα αδέλφια του – κληρονόμους του να φροντίσουν για την ίδρυση ενός Ιδρύματος Υποτροφιών ειδικά για τους αποφοίτους των μέσων τεχνικών σχολών του Νομού Καρδίτσας.

Ο Γιώργος Αλλαμανής έχασε τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία, το 1920, και ως ο μεγαλύτερος από τους πέντε αδελφούς ανέλαβε τον ρόλο του αρχηγού της οικογένειας, φροντίζοντας για τον βιοπορισμό της και για τις σπουδές των αδελφών του. Εμποτισμένος από τη φιλελεύθερη παράδοση της οικογένειας, αρθρογραφούσε στα νεανικά του εκείνα χρόνια στον θεσσαλικό τύπο υποστηρίζοντας με ζήλο το αγροτικό κίνημα της εποχής. Το 1922, ξεκινά από την Καρδίτσα τις εμπορικές του δραστηριότητες στον κλάδο της μεταποίησης και εξαγωγής των ελληνικών καπνών.

Ιδρύει το 1924 καπνεμπορική εταιρεία στο Βέλγιο, όπου έζησε πολλά χρόνια, αγοράζει το 1939 μεγάλη νεόδμητη καπναποθήκη στην Καρδίτσα, η οποία κατά την κατοχή καταστρέφεται από τους Γερμανούς και ιδρύει μεταπολεμικά εταιρείες μεταποίησης καπνών στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξαγωγής ελληνικών καπνών στην Ευρώπη.

Ο Γεώργιος Αλλαμανής διατέλεσε επί σειρά ετών, από το 1949 μέχρι και το 1967, Πρόεδρος της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος, επί 17 έτη μόνιμο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως επίσης και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Ο Γεώργιος Αλλαμανής απεβίωσε στην Αθήνα το 1974. Με τη διαθήκη που άφησε κληροδότησε στο Ίδρυμα Υποτροφιών που φέρει το όνομά του ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και το οικόπεδο της καπναποθήκης του στην Καρδίτσα, θέτοντας ως σκοπό του Ιδρύματος, σε έμπρακτη εκδήλωση της κοινωνικής του ευαισθησίας και της πεποίθησής του ότι η προώθηση της ανώτερης τεχνικής εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, «την χορήγησιν υποτροφιών εις αριστούχους αποφοίτους σπουδαστάς των εν Καρδίτση κατωτέρων και μέσων Τεχνικών Σχολών δια την συνέχισιν των σπουδών των εις την αμέσως ανωτέραν τοιαύτην.» Από την αδιάκοπη λειτουργία του Ιδρύματος από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 300 απόφοιτοι των επαγγελματικών σχολείων του Νομού βρήκαν την απαραίτητη οικονομική στήριξη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην ανώτερη βαθμίδα (Τ.Ε.Ι.).