Παρουσίαση του Ιδρύματος

Το κοινωφελές «Ίδρυμα Υποτροφιών Γεωργίου Αχιλλέως Αλλαμανή» αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Καρδίτσα. Συστάθηκε με βάση τη διαθήκη του Γεωργίου Αχ. Αλλαμανή, ο οποίος απεβίωσε το 1974, με το Προεδρικό Διάταγμα αριθ. 687 της 8ης Οκτωβρίου 1975, διέπεται από τις διατάξεις του Α.Ν. 2039/39 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σκοπός του είναι η χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους αποφοίτους των Κατωτέρων και Μέσων Τεχνικών Σχολών (των σημερινών Τ.Ε.Ε. – ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.) του Νομού Καρδίτσας που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι.). Σύμφωνα με τις επιθυμίες του διαθέτη και τον Οργανισμό του Ιδρύματος, δίδεται προτίμηση σε όσους κατάγονται από τον Νομό Καρδίτσας και στους περισσότερο ενδεείς σε οικονομικά μέσα, που διακρίνονται για το ήθος και την έφεσή τους για μάθηση.

Ο διαθέτης Γεώργιος Αλλαμανής. ο οποίος κατέλειπε σημαντικό ακίνητο και χρηματικό κεφάλαιο ως την αρχική περιουσία του Ιδρύματος, καταγόταν από την Καρδίτσα από όπου ξεκίνησε μία πετυχημένη καριέρα στο εμπόριο και την εξαγωγή των ελληνικών καπνών, συνεισφέροντας ουσιαστικά στη διάδοσή της φήμης τους στις πέντε ηπείρους της Υφηλίου. Με τη διαθήκη του, εξεδήλωσε έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία, την αγάπη του για τη γενέτειρά του και την πεποίθησή του ότι η προώθηση της Μέσης και της Ανώτερης Τεχνικής Εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Εκτελεστής της διαθήκης, επί σειρά πολλών ετών Α’ Αντιπρόεδρος και κινητήριος μοχλός στο έργο του Ιδρύματος, ήταν ο αδελφός του Στέλιος Αλλαμανής, Βουλευτής Καρδίτσας σχεδόν σε όλες τις κοινοβουλευτικές περιόδους από το 1950 μέχρι και το 1984, και Υπουργός σε πολλές Κυβερνήσεις από το 1951 έως το 1966.

Μεγάλος ευεργέτης του Ιδρύματος ήταν ο Βασίλειος Αλλαμανής, επίσης αδελφός του διαθέτη, ο οποίος κατέλιπε στο Ίδρυμα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο ενίσχυσε τo πάγιο κεφάλαιο του Ιδρύματος και αύξησε τις δυνατότητές του για την επίτευξη του σκοπού του. Με ένα μέρος του ποσού αυτού και με πρωτοβουλία της χήρας του Μαρίνας, το Ίδρυμα αγόρασε το 1995 το γραφείο στην οδό Ν. Χαρίτου, στο οποίο έχει από τότε την έδρα του.


Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν το Ίδρυμα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του μέχρι σήμερα, 300 περίπου απόφοιτοι Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολείων του Ν. Καρδίτσας βρήκαν, με τις υποτροφίες του Ιδρύματος, την απαραίτητη οικονομική στήριξη για την ολοκλήρωση των σπουδών τους σε ανώτερη βαθμίδα.


Το έργο του Ιδρύματος συνεχίζεται και στις μέρες μας. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που ανέλαβε καθήκοντα το 2008 υπό την Προεδρία του κ. Γιώργου Ανυφαντή, δικηγόρου, και με Γραμματέα τον κ. Χρήστο Ψημμένο, μηχανικό – εκπαιδευτικό, αναπροσάρμοσε σημαντικά το ύψος των προσφερόμενων υποτροφιών, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες διαβίωσης των φοιτητών με τα σημερινά δεδομένα και απένειμε ήδη τις 2 πρώτες υποτροφίες σε σπουδαστές που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2008 – 2009.

Από τότε το Ίδρυμα απονέμει κάθε χρόνο δύο υποτροφίες των 2.500 Ευρώ ετησίως, για 4 έτη, σε δύο απόφοιτους των Τ.Ε.Ε. / ΕΠΑ.Λ. Νομού Καρδίτσας που εισάγονται σε Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.