Η πόλη της Καρδίτσας: Πληροφορίες, Φωτογραφίες και Χάρτης
Σχετικά νέα πόλη η Καρδίτσα, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Θεσσαλικού κάμπου.
Διακρίνεται για τα πολλά παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, τις πλατείες και τους πεζόδρομους.
Σε απόσταση 10km απ' τις υπώρειες της Πίνδου και σε υψόμετρο 110μ., χτισμένη δίπλα σε παραπόταμο του Πηνειού, η γεωγραφική της θέση, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας της προσέδωσε ίσως και το όνομα. 'Όσον αφορά την ετυμολογία του ονόματος αρκετές είναι οι ερμηνευτικές απόπειρες, αλλά λίγες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ικανοποιητικές καθώς άλλοι τη συνδέουν με την παλαιότερη Καρδίτσα Κωπαϊδας και άλλοι με το σλαβικό gradtitsa (κωμόπολη).
Η ίδρυση της πόλης τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στις αρχές του 17ου αιώνα, από Τούρκους που δεν άντεχαν τις επιθέσεις των Αγραφιωτών, αλλά και από εύπορους 'Έλληνες.
Η πρώτη σημαντική μαρτυρία για την πόλη προέρχεται από πρόθεση της Ι. Μ. Αγ. Τριάδας (Δρακότρυπα), όπου γίνεται λόγος για τη “Μαγούλα Καρδιτζίου” (μέσα 18ου αιώνα). 'Άλλωστε ο Άγγλος περιηγητής Leake θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη της πόλης στα 1810. Πολύ γρήγορα αποτέλεσε σταθμό και κέντρο εμπορίου ανάμεσα στην πεδινή και ορεινή περιοχή.
Από τις πλέον αναπτυσσόμενες επαρχιακές πόλεις αποτελεί το διοικητικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο του νομού. H έκταση που καταλαμβάνει η πόλη είναι σχετικά μικρή με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να πάει στο κέντρο της από οποιοδήποτε σημείο περπατώντας.
Στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες και μικρότερες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής.
Το μεγάλο πάρκο του Παυσίλυπου αποτελεί για την πόλη κόσμημα - σήμα κατατεθέν. Ένας καταπράσινος τόπος στο κέντρο της πόλης που προσφέρεται για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης παρέα με τα πολλά παγώνια που περιφέρονται άφοβα στο χώρο. Οι μελέτες επέκτασης και ένωσης του Παυσίλυπου με την Πλατεία Πλαστήρα κατόρθωσαν να συνδυάσουν τη λειτουργικότητα με την καλαισθησία και το σεβασμό για τις ανάγκες του σημερινού πολίτη, καθιστώντας το κέντρο αναφοράς και συνάντησης. Δεν είναι πάρα πολλά σε αριθμό τα αξιοθέατα της πόλης, αλλά τούτη η ποσοτική έλλειψη, που οφείλεται άλλωστε και στη μικρή ηλικία της, αντισταθμίζεται από το εξαιρετικό ενδιαφέρον που αυτά παρουσιάζουν.
Ο Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του 19ου αιώνα φιλοξενεί τοιχογραφίες του γνωστού Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση.
Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου εκθέτει βιβλία λαογραφικού περιεχομένου, στολές, εξαρτήματα και αντικείμενα του Καρδιτσιώτη στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα. καθώς και συλλογή έργων του Γιώργου Βαλταδώρου ενώ συχνά πραγματοποιούνται εκθέσεις Ελλήνων δημιουργών.
Η εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής στην περιοχή των Καμινάδων είναι του 19ου αιώνα με το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο της.
Το δημοτικό κτήριο της νέας αγοράς, που αποπερατώθηκε στις πρώτες δεκαετίας του αιώνα, αναμένεται να ξεχωρίσει ακόμα περισσότερο με τα προγράμματα ανάδειξης. Αξιοσημείωτος είναι ο μνημειακός χαρακτήρας του καθώς αποτελεί αντιπροσωπευτικό, και ίσως το μοναδικό εναπομένον παράδειγμα του αρχιτεκτονικού στυλ των αρχών του αιώνα που έγινε γνωστό ως “Μοντέρνο Κίνημα” βασισμένο στον αρχιτεκτονικό τύπο (αγοράς) της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.
Εξαιρετικά είναι και τα νεοκλασικά κτίρια του πρώην κινηματογράφου “Παλλάς” και του ξενοδοχείου Άρνη.Το “Παλλάς” χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχικά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Εδώ φιλοξενήθηκε ο Ελ. Βενιζέλος όταν επισκέφθηκε την πόλη το 1911.
Το ξενοδοχείο “΄Αρνη” κτίσθηκε το 1920 από Γάλλο αρχιτέκτονα και διαθέτει θολωτό τρούλο.
Επιβλητικός ο ανδριάντας του Ν. Πλαστήρα (του Μαύρου Καβαλάρη), λιτή, σεμνή και διακριτική η προτομή του Γ. Καραϊσκάκη έρχονται να υπογραμμίσουν την παρουσία των δύο ανδρών και τη σημασία τους στη νεότερη ελληνική ιστορία. Μία σειρά από μερικά εξαιρετικά στοιχεία αρχιτεκτονικής και ιστορικής αναφοράς προσδιορίζουν ακόμα την ταυτότητα της πόλης.
Το Δικαστικό Μέγαρο, το ανακαινισμένο οίκημα της Επισκοπής, το αξιόλογο πέτρινο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στη συμβολή των οδών Γ. Καραϊσκάκη και Υψηλάντου καθώς και η οδός Βάλβη που ξεκινάει από την οδό Υψηλάντου καταλήγει στη Δημοτική Αγορά και μεταφέρει στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα της παλιάς Καρδίτσας.
Το εντυπωσιακό κτίριο που στεγάζει την νέα Δημοτική Πινακοθήκη αναγέρθηκε δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδό Τζέλλα.
Πηγή: www.karditsa-net.gr